Buurtwerk
“Bij Vivell kan ik elke week met andere bewoners samenkomen, het is fijn om elkaar te ontmoeten”
Het buurtwerk van Vivell is gericht op het opzoeken, toeleiden, ondersteunen en meedoen van (groepen) bewoners, vrijwilligers, informele netwerken en partners die zich willen inzetten voor een betere buurt en voor elkaar. De opbouwwerkers bieden continuïteit; ze werken present en zijn aanwezig in de wijk, op de pleinen, in de buurthuizen, op school en in de jongerencentra. Niet voor een paar maanden, maar jaar in jaar uit, als een begeleider in de wijk. Zij gaan een duurzame, affectieve relatie aan met kinderen, jongeren, ouders, volwassenen, senioren, en met samenwerkingspartners. Ze laten los als het kan of gaan pas weg als de situatie is verbeterd.
Vivell organiseert voor volwassenen onder de naam Buurtgenoten. Alleen of samen met andere buurtbewoners kunt u activiteiten ondernemen. De sociaal cultureel werker van Vivell helpt u met het organiseren van uw activiteit.
Zo kan er een maandelijkse bingomiddag georganiseerd worden of kunt u samen met andere bewoners een ruimte krijgen om met uw theatergezelschap te oefenen. Ook kunt u samen met andere vrouwen uit de buurt bijvoorbeeld sporten. Kom met uw idee en wij kijken wat er mogelijk is. Bent u benieuwd naar welke activiteiten er momenteel al plaatsvinden in uw buurt?
Kijk dan snel in onze agenda!
Organisatieadvies
Advies voor organisaties en actieve bewoners
Wij bieden informatie, advies, begeleiding en ondersteuning aan maatschappelijke organisaties. We geven organisatieadvies, leggen verbindingen zoals samenwerkingsverbanden, geven voorlichting, organiseren netwerkbijeenkomsten en bemiddelen vrijwilligers.
Als vrijwilligersorganisatie kan je voor allerlei vragen komen te staan op het gebied van vrijwilligerswerk, vrijwilligersmanagement, subsidies of fondsen. Je kan onder meer een beroep op ons doen als je ondersteuning nodig hebt bij deze onderwerpen:
- mogelijkheden rondom fondsen en subsidies, zoals ondersteuning bij het schrijven van een aanvraag of opstellen van een begroting
- vrijwilligersbeleid, vrijwilligers- en onkostenvergoeding
- het vinden van de juiste organisatievorm
- wet- en regelgeving in relatie tot maatschappelijke inzet
Je kunt er zeker van zijn dat wij met aandacht jouw vragen behandelen! We denken graag mee met een passende vervolgstap, als we jou niet direct kunnen helpen.
Ik wil graag een vacature plaatsen
Verbindingen leggen
Wij weten wat er speelt in het veld. Zoek je samenwerking bij de uitvoer van een project, bijvoorbeeld met een andere organisatie, een bedrijf of een school? Wij adviseren je hierin en brengen je graag in contact met potentiële samenwerkingspartners. Wij bieden regelmatig voorlichting en netwerkbijeenkomsten aan om organisaties te informeren over de actuele stand van zaken. Dit kan gaan over nieuwe subsidieregelingen of over gebiedsgericht werken. Wij kunnen ook voorlichting op maat aanbieden, afhankelijk van de hulpvraag van de organisatie. Zou je graag meer leren over een bepaald thema? Neem via deze pagina direct contact met ons op en we gaan voor je aan de slag!
Op zoek naar vrijwilligers?
Onze ondersteuning voor vrijwillige inzet
Zoek je voor jouw organisatie of activiteit vrijwilligers? Bekijk dan hier hoe dat werkt.
Buurtwerk in de media
In editie 92 van de Zuidoost&Meer stond een artikel over ons buurtwerk. Bekijk het hier in de krant of lees het artikel hieronder.
Buurtwerk: samen die berg beklimmen
Het buurtwerk van Vivell omvat verschillende onderdelen, met name gericht op de volwassen inwoners van Zuidoost en omstreken. Eén van de onderdelen van het buurtwerk is het werk van sociaal makelaars Elisabeth en André. Zij ondersteunen actieve bewoners en organisaties, zodat die hun werkzaamheden voor de buurt kunnen verrichten. Een kijkje in hun takenpakket.
André is sinds 2007 werkzaam voor de organisatie, Elisabeth sinds 2021. Het werk van de sociaal makelaars is zeer gevarieerd. Een dag kan bijvoorbeeld beginnen met het helpen van een actieve bewoner bij het aanvragen van een subsidie voor een activiteit, in de middag zijn ze aanwezig bij een bijeenkomst en in de avond geven ze een workshop.
Sociaal makelaars
Gemiddeld spreken de twee sociaal makelaars vijftien tot twintig actieve bewoners of stichtingen per week. Ze ondersteunen hen bij het ontwikkelen van hun plannen en ideeën, zoals bij het maken van projectplannen, begrotingen en projectverslagen. “Bewoners zijn heel goed in het uitvoeren van hun eigen initiatief of voor een organisatie. Waar zij ondersteuning nodig zouden kunnen hebben, ondersteunen wij. We zijn heel erg gespitst om hun ideeën en projecten in te bedden bij andere mensen en organisaties die met datzelfde thema bezig zijn. Zodat samenwerkingen gestart kunnen worden” geeft Elisabeth aan. Ook geven Elisabeth en André binnen de burgeracademie een reeks workshops gericht op deskundigheidsbevordering en professionalisering. Hier kunnen ze dat wat ze op dagelijkse basis doen, aan een grotere groep meegeven. Hiernaast hebben de sociaal makelaars allebei nog andere focusgebieden binnen hun werk bij Vivell.
Actieve bewoners
André is de host van het maandelijkse radioprogramma van Vivell, uitgezonden bij Radio Mart. Hierin spreekt hij actieve bewoners en neemt hij het burgeracademie aanbod door. De actieve senioren in Zuidoost vallen André erg op: “Zij organiseren van alles voor hun mede-senioren. Van maandelijkse gezelligheidsavonden tot koffieochtenden met gesprekken en voorlichting tot hulp met huisbezoeken. En daarnaast bekommeren zij zich om de jeugd. Ze hebben handenarbeid-, vertel en culturele activiteiten voor kinderen” aldus André.
Samenwerking
Twee focusgebieden van Elisabeth zijn participatie & democratisering en Positieve Preventieve Gezondheid. “Door groepen aan elkaar te verbinden, ontstaat er een soort platform of spreekbuis. Doel is dan zorgen dat dit zichtbaar wordt bij het stadsdeel, zodat het stadsdeel hen ook meeneemt in de processen. Dat is democratisering” vertelt Elisabeth. Op het gebied van positieve preventieve gezondheid coördineert zij de verbinding tussen de informele partijen, met name uit het Social Pact, en de formele partijen zoals welzijnsorganisaties, Masterplan en zorgpartijen. Zes keer per jaar zien ze elkaar op thema’s, leren elkaar beter kennen en vergroten zo de samenwerking. “De randvoorwaarde is gelijkwaardigheid, het borgen van de projecten en de lens van de culturele sensitiviteit iedere keer op de agenda zetten.”
Inspiratie
“Alle actieve bewoners in Zuidoost waarmee ik werk, zijn voor mij een blijvende inspiratie en zij maken mij trots op dit stadsdeel. Ik voel mij dan ook zeer verbonden” zegt André. Elisabeth vult aan: “De service die we bieden heeft zo veel toegevoegde waarde voor de bewoners en organisaties die bij ons komen. Zij zien dan misschien als een berg ergens tegenop, maar dan beklimmen wij die berg samen met hen. En dan zijn ze zo blij en dankbaar, dat maakt het werk zo mooi.”
Wil jij hulp bij jouw initiatief of voor jouw stichting? Of zoek je vrijwilligers voor jouw activiteit? Kijk op www.vivell.nl/buurtwerk/. Wil je jouw deskundigheid vergroten? Kijk dan op www.vivell.nl/burgeracademie.