Het laatste nieuws
Actueel
Delen via
ViB: Jospeh Ampofo
12 08 2015
Vrijwilliger in beeld
In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Veel van hen zijn ondersteund door de spil in het vrijwilligerswerk in Zuidoost; Venzo, de vrijwilligersorganisatie. Deze organisatie bemiddelt niet alleen, maar zorgt ook voor de nodige ondersteuning van vrijwilligers. Deze week vertelt Jospeh Ampofo over zijn vrijwilligerswerk op het gebied van cultuur en welzijn voor de Ashanti gemeenschap.
Jospeh Ampofo zit in zijn traditionele Ashanti-kleding klaar voor het gsprek. De tekens op zijn kleding zijn zwart en wit en vormen een eenheid, legt hij uit. Zwart en wit, twee kleuren want twee weten er meer dan één.
Het is 1994 als Jospeh Ampofo besluit om via Europa naar Canada te gaan om daar zijn rechtenstudie af te maken. Een studie die hij in zijn thuisland Ghana was begonnen. Eenmaal in Nederland besloot hij zich nuttig te maken voor de Ashanti gemeenschap. ‘Veel informatie van de regering werd niet begrepen door mensen uit Ghana. Ik heb veel informatie vertaald vanuit het Engels naar de twi-taal’, vertelt hij. In 2008 kreeg hij politiek asiel in Nederland.
Sikaman was de organisatie waarbij hij was aangesloten in Zuidoost. Later heeft hij Recogin daarvoor verruild. Dat is een Ghanese organisatie die landelijk als paraplu fungeert voor veel andere Ghanese instanties in Nederland. Standplaats s Hoogoord in Zuidoost. Van daaruit werkt Jospeh voor de Ashanti Heritage Worldwide Movement. Van zijn rechtenstudie is niets meer terecht gekomen. Daarvoor in de plaats noemt hij zich ‘spiritual and motivational speaker’.
Tijdens bijeenkomsten gaat Jospeh terug in de geschiedenis. Hij legt uit wat de slavernij voor sporen heeft nagelaten en wat voor een invloed dat heeft gehad op de mensheid. ‘We zijn samen één soort mens. We moeten blij zijn met het feit dat wij hier mogen zijn. We moeten met zijn allen in harmonie en vrede proberen te leven.’ Die gedachte draagt hij uit om de vrede op de wereld een positieve impuls te geven.
Hij bespreekt op bijeenkomsten waar de afschaffing van slavernij wordt gevierd. ‘We kunnen blijven terugkijken op de slavernij en vinden dat het fout is geweest, maar de slavernij is ook nodig geweest om te ontwikkelen. Slaven werden verkocht en nu ze er niet meer zijn, kan iedereen doen wat hij of zij wil. Zwart kan niet meer opkijken naar wit en wit kan niet meer neerkijken op zwart. Die tijd is voorbij.’ Jospeh spreekt juist mensen op hun verantwoordelijkheden aan. ‘Zorg dat je onderwijs hebt gehad, werk hebt en begin dan pas aan een gezin’, luidt zijn missie.
In zijn vrije tijd doet hij veel voor zijn organisatie. Hij helpt veel mensen met het volgen van programma’s. Dat doet hij met de overtuiging die hij van huis uit, de Ashanti-cultuur, heeft meegekregen.
Meer informatie over de organisatie: www.asantemanheritage.com.
Foto: Jospeh Ampofo in zijn traditionele Ashanti-kleding (fotograaf: Hans Mooren).