Het laatste nieuws

Actueel

Delen via

ViB: Rachel en Eurdice Snip

2 12 2015

Jongeren leren hun best doen

In de rubriek Vrijwilliger in Beeld vertellen mensen die zich belangeloos inzetten voor de medemens en de samenleving over wat hun drijfveer is. Zij worden ondersteund door de spil in het vrijwilligerswerk in Zuidoost: Venzo. Deze week het verhaal van Rachel en Eurdice Snip. Zij hebben Stichting Students Moving Forward opgericht.

Hoe vaak hoort een kind het niet van z’n ouders: ‘doe je best op school’. Maar hoe doe je je best en hoe word je gemotiveerd om je best te doen, dan alleen door die ene zin. De zusjes Rachel (36) en Eurdice (28) hebben het zelf meegemaakt en hebben nu verschillende oplossingen ontdekt die jongeren kunnen gebruiken, het is ze nooit geleerd hoe ze hun best moeten doen. Ze zagen het ook in hun omgeving tijdens hun jeugd in Zuidoost. Vandaar dat ze ruim een half jaar geleden via hun eigen Stichting Students Moving Forward jongeren tussen 15 en 24 jaar versterken in hun eigen krachten via een intensief programma Act of Change dat een half jaar duurt.

Controle
‘Het gaat er om bij jongeren een act of change te bewerkstelligen. IN het traject van zes maanden begeleiden we hen om meer controle te krijgen over hun leven’, vertelt Rachel. Als eerste krijgen ze vier trainingsdagen van NTI NLP buiten Amsterdam om bewust te worden van hun eigen overtuiging en beter te worden in de communicatie met anderen. Terug in Amsterdam zijn er supervisiebijeenkomsten waarin de deelnemers er achter moeten komen waar ze vooral in de maatschappij tegenaan lopen. Ze worden in de groep begeleid. De kosten zijn 65 euro voor het hele traject. Ze hebben intussen de eerste groep zelfbewuster afgeleverd. ‘We hebben geen subsidie gekregen, maar particulieren hebben gedoneerd en Marc Bikeshop en Praktijkcollege De Dreef hebben onder andere met de sponsoring meegeholpen.’

Nu de eerste groep is afgeleverd, krijgen de zusjes reacties terug. De ervaringen van de deelnemers zijn positief. ‘Ze zijn geholpen bij het realiseren van hun doelen, ze hebben connectie met andere mensen kunnen maken, er zijn vriendschappen tot stand gekomen en zo meer. Iedereen heeft een eigen verhaal. Een aantal durft nu zelfs een stap te nemen naar een baan of een nieuwe baan. Ook ouders zien dat er wat bij hun kinderen is gebeurd. Ze hebben vaak meer zelfvertrouwen gekregen’, somt Rachel op.

Basis
Volgens Eurdice is het geheim van het contact met de jongeren het vertellen van hun eigen verhaal. ‘Als je dat vertelt kom je er sneller achter waar jongeren mee zitten. Waarom doe je wat je doet, hoe lang ga je daar mee door, waarom ga je niet een ander pad op naar de volgende fase. Het zijn allemaal vragen die ze zichzelf moeten stellen’, zegt Eurdice. Het gaat volgens de dames in de basis om hoe je eigen systeem werkt en de meerwaarde van jezelf zien. ‘We werken met neuro-linguïstische methodieken, coaching, training en persoonlijke benadering.’

Rachel: ‘We gebruiken vaak een metafoor. Je kunt de schuld van de situatie waarin je zit wel aan een ander geven, maar dat heeft niet zoveel zin. Dan vragen we’zit je achter of voor in de levensbus’ en ‘hoe kom je achter het stuur in jouw levensbus’. Jongeren leren we meer controle over hun leven te krijgen en bewust te laten worden van de patronen waarin ze zitten en om te herkennen. Het doel is wat je wil bereiken. We motiveren jongeren om een volgende stap te maken.’

Explosie
‘Ik herken veel van mezelf toen ik de leeftijd van de jongeren had. Je bent op die leeftijd bezig met je identiteit. Ik was op die leeftijd toen bijvoorbeeld bang dat ik het land uit werd gezet. Dat heeft mij gevormd. Ik ben bezig geweest om van mijn leven hier wat te maken. Op mijn dertigste kreeg ik een soort van interne explosie. Toen ben ik me bewust geworden van patronen en ben de volgende stap gaan doen. Ik heb cursussen gevolgd en een coach ingehuurd’, vertelt Rachel waarbij het toch goed is gekomen en het voor haar allemaal op z’n plaats is gevallen.

De zusjes hebben wel plannen voor uitbreiding in de toekomst. Ze willen samenwerkingsverbanden aangaan en het vrijwilligersteam uitbreiden om nog meer jongeren te helpen. ‘We doen dit uit gevoel van saamhorigheid, ambitie en liefde en accepteren je voor wat en wie je bent. We zeggen altijd tegen jongeren ‘als je mee wil, lopen we mee, als je niet mee wil, trekken we niet’, aldus Eurdice.

Binnenkort begint een nieuwe groep jongeren met het traject Act of Change van een half jaar. Voor meer informatie en aanmelding: www.smff.nl en Facebook: Stichting Students Moving Forward.

Foto: Eurdice en Rachel maken jongeren bewuster van wat ze zijn (Fotograaf: Hans Mooren)